Препечатваме анализа на IT експерта и кандидат на Демократична България в

...
Препечатваме анализа на IT експерта и кандидат на Демократична България в
Коментари Харесай

IT експертът Божидар Божанов: За манипулиране на вота не е нужно да се внасят машини |

Препечатваме анализа на IT специалиста и претендент на " Демократична България " в 23 МИР-София и 26 МИР София-област Божидар Божанов във връзка изнесената от Бойко Борисов информация, че в склада с машините за изборите има 228 несертифицирани машини, с които - съгласно някогашния министър председател - се готвят изборни операции. Мнението си Божидар Божанов разгласява довечера в своя фейсбук профил.

Борисов пробва да направи " Костинброд 2 " - т.е. да направи бомбастично изказване за операция на изборите, което в действителност е нелепост. Отишъл пред някакъв склад, където имало 228 спомагателни машини по отношение на поръчаното от ЦИК.

- Тезата на ГЕРБ е, че с тези машини щял да се надпише резултата на Радев и някои партии (предполагам Демократична България влиза в това, тъй като нали сякаш ние контролирахме софтуера.)

- Вече можем да сме сигурни, че ГЕРБ не познават нито изборния развой, нито технологиите. Но това въобще не им пречи да всяват суматоха и да генерират съмнение в процеса.

- Да приемем, че някой желае да фалшифицира изборите. Допълнителни машини са ненужни за това. За да стане, в РИК би трябвало да дойдат подправени протоколи. Защото там се регистрира резултатът, а първичният документ е секционният протокол.

- Допълнителните машини по никакъв метод не оказват помощ за това - форматът на протоколите е явен и могат да се генерират на всеки преносим компютър. Но не могат да бъдат подписани с годен автограф, тъй като се подписват с карти на СИК (за да има спомагателна гаранция за употребяваните карти от Демократична България предлагаме обществените ключове да се качат на уеб страницата на ЦИК преди изборния ден). И даже това не е задоволително, тъй като секционните протоколи са разпечатани и всеки член на секционните комисии има копие.

- Единственият метод е да бъде напълно сменен софтуерът, който да генерира неверни протоколи изначално. За това, обаче, също не са нужни спомагателни машини - Сиела конфигурира и персонализира всички машини по този начин или другояче - съответното устройство с кой камион е пристигнало няма значение.

- Срещу генериране на подправени протоколи от софтуера има няколко гаранции, множеството или препоръчани от Демократична България, или подкрепени от нашите представители в ЦИК.

- Това включва инспекция на хеша на софтуера машините (вкл. след изборите), инспекция на извадка от разписките, както и следизборен централизиран одит, инспекция на изходния код от специалисти, потребление на UEFI ключ под контрола на ЦИК.

- С две думи - в случай че някой искаше да манипулира изборите, внасянето на спомагателен хардуер въобще не му оказва помощ.

- А аналоговият Борисов и некомпетентният му антураж " единствено задават въпроси ", внушавайки някаква грандиозна машинация.

И най-после имам едно предложение - с цел да спрат с тези неуместни изказвания, мога да отида да им направя една презентация на тематика " опасности и ограничения за отбрана при машинното гласоподаване ". И в случай че в действителност са загрижени за изборите, техните хора в ЦИК да работят за сигурността на изборите. А в случай че не, да си признаят, че технологиите пречат на схемите, с които са привикнали.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР